KOMPRESYON (Sertaç Ekiz)

Başlatan ozguc, Nis 09, 2005, 15:52

ozguc

Kompresyon;

Bir çok bas gitarist ve bir çok ses teknisyeni,Kompresor efektini veya ekipmanını bir çok neden ile kullanmaktadır;Bu nedenler söyle açıklanabilir ki;bu da kompresör hakkında fikir edinmek isteyen arkadaşlara yardımcı olacaktır.Şimdi düşünün..Bir grup stüdyo'da bir şarkı çalıyorlar ve bas gitarist'e slap bir solo verilmiş;elbette bir bas kalıbı ile bir slap bas kalıbı;ürettikleri ton itibari ile aynı frekansa sahip değil;Slap bas kalıbında sinyal daha kuvvetli geleceği için;Kompresör veya Limiter kullanmak faydalı;diğer türlü kayıt platformuna veya duyuma dengesiz ve sağlıksız bir sonuç ulaşıyor.Eğer ki kullanmazsanız;ne olur;Miksaj sırasındaki Peak'lerden kurtulmak için Bas kanalını aşağıya almak zorunda kalırsınız;E bu da ister istemez;Slap bass kanalını dengelerken;Diğer kalıpların aşağıda kalmasına ve müzikal (Miks olarak )dengesizliğe neden olacaktır.Çoğunlukla ayrı bir limit yapılandırması olan kompresörler tercih edilmelidir ki;sesin karakterini bozmamak da gerekir çünkü.ya da artık daha da dijitalleşen kayıt ortamında;başka bir audio kanalına ayarlama yapıldıktan sonra 2.bas kanalı olarak çalınabilir ki;bu demin ki kayıt ortamını bozacaktır;Zaten Live çalrken buna sanşınız yok :)

ozguc

bir sorum olucak, kompresor , dinamikleri ortadan kaldırır mı peki, yani belki farklı
tuseler olucak parcada,..Cresencedo yu engeller mi, örneğin ?

ozguc

Cresencedo'yu bilemem ama Crescendo'yu etkileyebilir Şaka bir yana;Compressor/Limiter'un özelliğine göre bu ayarlanabiliyor;Ama standart bir CL bence cok sağlıklı değil;ayrıca bu iş konusunda gerçekten bilgili olmak gerekiyor.

apandist

abi benim sormak istediim iki soru var sanırım.birincisi bu çaldıımız ve genelde tercih ettiğimiz tonun sinyalini nasıl tespit edicez.o aralıı kompresör de nasıl ayarlıycaz.ikincisi de,sen niye kendi kendine konuşuyomuş gibi gözüküyosun.benim aklım karıştı   8O

ozguc

Slm onlar eski siteden tasınan msjlar, baslıklarda parantez icinde yazılı olanlar o msjı yazan kisiler. Ben sadece tasıdım:). Bu sekilde baska baslıklarda var, ayrıca tum atılan msjların tek bir baslıkta atıldıgı baslıklarda var.  :wink: