Bilgisayarımız için uygun ses kartı?!? (finstin)

Başlatan ozguc, Nis 09, 2005, 16:52

ozguc

Bilgisayarımız icin uygun ses kartı?!?
Merhabalar bilgisayarımız var veya yeni aldık,topladık v.s. Peki ya en uygun ses kartı nedir bizler icin?

1.si sanırım ASIO uyumlu olması, Sertac agbi bunu daha önce belirtmisti, en azından cubase ile uyumlu olması icin ASIO driverlarla uyumlu olması gerekiyor..
2.si bir forumda okuduum kadarıyla, ki belirten kisi bu islerden baya iy anlıyor: home studio,kayıt v.s. gibi isler icin soundblaster audigy olsa bile kesinlikle secilmemesi gerekn bir secenekmis...

marka,model,fiyat... görüsleriniz nelerdir? benim gibi onboard seskartından verim alamayan, yada verimli seskaydı yapmak isteyenler icin önemli bir konnu bu bence..

tesekkürler..

ozguc

Elbetteki Onboard ses kartının özellikleri(Veya creative )daha üst düzey ses kartlarının özellikleri ile bir olmuyor;Ama eğer iyi bir anakartsa(Örnek:Asus A7n8x Deluxe)Sorunusz bir biçimde gerek audio,gerekse midi kayıt yapabilirsin.Tüm VST instrument ve efekt eklentilerini rahatca kullanabilirsin.Sadece ana kartla da bitmiyor elbette minimum 512 MB DDrR uyumlu bir ram de gerekli (Mesela Kingston).

İyi Ses kartlarından Pulsar çeşitlerini (Kendin kullandığım için)sana nacizane tavsiye edebilirim.Kullanılmış olarak 600-800 $ civarında Pulsar 1 veya 2 bulman mümkün.M-Audio kullanan bir çok arkadaşım var ve üst model Delta serisi hariç pek memnun olan yok;Bunun yanında beğenmemekle beraber sorunsuz olarak creative Audigy kullanan arkadaşlarım da var.

Aslında bu iş tamami ile sorunsuz bir sistem,sistemi iyi tanıyan ve tüm ayarlamarı düzgün bir şekilde yapan birine kalıyor desek yanlış olmaz.Amacım sadece kayıt yapıp;sarkılarını ortaya cıkarmak ise,Onboard,Creative,realtek,M-auido,Pulsar,Lynx,Gina,Hepsi aynı işi görüryor bence.

ozguc

Sertac agbi cok sasol, Asusun onboard ses kartı beni gercekten sasırttı. Adamlar iyi is yapmısla demek:)

terratec hakkında düsünceleriniz neler peki, ben de birtek onu duymustum, iyi falan diye. Evet amacım sadece kendi kayıtlarımı güzel bir bicimde ortaya koyabilmek aslında. Cubase i de elmden geldiince cözmek. Hırs oldu artık napiim:)

Merak ettigim diger bi seyde seskartımızın asio destekli olup olmadıını nasıl ögrenebilecegiz.

cok tesekkürler, sevgiyle kalın..

ozguc

terratec daha önceden iyi bildiğim bir marka ve orta kararda iyi bir marka diyebiliriz.Ama sesnin için yeni herhangi bir ses kartı da işini görebilir;Sıfır bir terratec nerden baksan 300-400 ^'dan aşağı değildir.yeni ses kartlarının bir coğu zaten bir steinberg markası olan asio ile uyumlu;sende bunu Cubnase ile iyi bir sekilde ayarladıktan sonra sorunsuz bir biçimde çalşabilirsin.Sadece gerekli düzeneği yapman önemli.Hızlı bir pc ve düzgün bir ses kartı.Su an kullandığın ses kartı ne ?

ozguc

Benim ses kartım "intel onboard". Fujitsu-Siemens anakartım. Creative ses kartım vardı, emanet olarak kullanıyordum, kartı cıkartıp onboard seskartımla müzik dinlerken bile epey fark oldu. Ki su anda bazı sorunlar nedeniyle deneyemedim ama kayıtta da sanırım baya kötü sonuc alacagım.

Dediginiz gibi terratec v.s. yerine asusun onboard ses kartı isimi görecekse, anakartımı deistirmek daha mantıklı olacak. Sonucta profesyonel kayıt falan da düsünmüyorum.

tesekkürler.

ozguc

Şimdi elbette anakart ile bir yere kadar idare edebilirsin.

Asus'un a7n8x deluxe modeli ve üstü,(Güncellemeye de bağlı)güzel bir ses kartına sahip,yani creative almana gerke yok mesela.Audigy2den iyi bir ses kartı var bence üzerinde.Yapman gereken;

Yeni Asus Motherboard'larda midi girişleri;Usb olarak düşünülmüş;eğer eski tip;soket midi kullanıyorsan (Bir ucu yazıcı girişi gibi sokettir,bir ucuda midi girişlidir)Bunun için extra'dan bir Soket kullanmak için 30-40 'lık bir Creative Live 5.1 gerekebilir.Ama bunun driverlarını yüklemene gerek yok.Cünkü sadece midi soketini kullanacaksın.Eğer yok ben USB kullanıcam diyorsan yukarıda yazdıklarımı hemen çöp kutusuna at :)

Simdi Anakart ile çalışacaksan ilk yapacağın sey ana kartın ses bileşenlerini yüklemek.

Daha sonra bunun sürümünü yenilemen gerekiyor;Asus'un Nvidia.com sitesinden ses sürücülerini sürekli güncelliyor bu da daha sağlıklı sonuclara götürüyor kullanıcıları.

güncellemeyi de yaptım.Şimdi geldi Olay Cubase'i ayarlamaya.Farz edelim ki sen Cubase'i install ettin,Asio test'ini de yaptın.Cubase açıldıktan sonra;

Device---Device set up 'a giriyorsun.

Buradan VST multi track seceneğini bulup;Sol üst kutudaki Asio driver seceneğini(eğer asus kullanacaksan) NVIDIA ASIO'ya getiriyorsun.

en son sürümde 21.ms Latency (gecikme demektir)çalarken,ki bunu hissetmezsin bile.Eğer ram'in 1 Gb veya üstü ise;hemen o kutunun altında olan,Kontrol panelinden gecikme milisaniyesinide düşürebilirsin.Ama eğer bilgisayarın 512 MB ve altı ise hiç elleme.Zaten bu sistemi düzgün bir sekilde kullanmak için minimum 512 Mb iyi bir ram gerek,Kinston gibi.

asus'ta az da olsa rastlanan bir sorun;sarkı aralarında asio desteği olmasına rağmen gelen bir noise ve seste bozulmalarda dikkate alınmalı.Bu oluşunca hemen cubase durdurulmalı;ve Device Set-up'taki Multi tarck'den Control Panel ve Expert kutucuklarına altında iki adet şık vardır;bunların Click'leri ile oynanmalıdır.Bu kısa bir çözüm olabilir.bu sorun daha cok Ram ile ilgili olduğunu düşünüyorum.bazı sistemlerde bunu yapıyor.

Ksıaca su an asus A7n8x dlx modelleri ile Cubase/asio hakkında su an diyebileceklerim bunlar;Kolay gelsin.

ozguc

Sertac agbi sizin de belirttiginizz gibi yeni bilgisayar toplayacaklar icin onboard (asus) iyi cozum. Fakat benim gibi mevcut bilgisayarını upgrade yapmak isteyenler icin de MAUDIO iyi cozummus gercekten. Yeni arastırabildim netten (fiyatlarını ucuk diye hatırladıgım icin hic bakmamıstım bile:), sanırım beni idare edecek ve yetecek olan modeli audiophille 2496. fiyatı 100€+kdv (compel.com da),

http://www.compel.com.tr/m-audio/audio/audiophile2496/index.php

anakartı elden cıkartmaya ugrasıp, yeni anakart (a7n8x9)+creative (midi icin) almak yerine bu ses kartı almak daha pratik bir cözüm sanırım.

ilginiz icin tesekkürler.

ozguc

Elbette Finstin;Orta kalitede bir ses kartına sahip olmak;müzikal çalışmalarını anakart'ın ses modulu ile yapmandan cok daha iyidir;Zaten yukarı da da yazdığım gibi anakart kısa vadeli veya bütcesi olmayanlar için kısa dönemli bir cözüm;Mutlaka iyi bir ses kartına,veya bizi kısa bir süre de olsa idare edecek bir ses kartına sahip olmak her zaman bir avantaj;M Audio'nun Audiophile Serisini biliyorum,sana yeterli olacaktır.Bu konu hakkında aslında detaylı bilgiyi ;Gilgalad Nick name'li Ferruh'tan da alabilirsin.M Audio konusunda hem teknik olarak hem de ticari olarak sana yardımcı olacaktır.