İstanbulda usta?

Başlatan erhan, Mayıs 05, 2010, 18:57

erhan

Arkadaşlar benim yıllardır kullandığım ,çok temiz bir1984 model Fender Squier jazbass gitarım var ,bunun manyetiklerinin ayarını yıllar önce bozmuştum ve kafama göre ayarlamıştım, şimdi bu gitarı orjinali gibi yapmak istiyorum,yani tel,sap,manyetik gibi tüm ayarların elden geçirilip orjinal duruma getirmek istediğim için çok iyi bir bakım yapacak kişiye ihtiyaçım var,bunu istanbulda yapacak kim var ve kaça çıkar acaba?

orhunerkan

Erhan merhaba,
Gitarınla ilgili sap ve entonasyon ayarı mevsim ve bazen de tel değişikliklerinde yapılan olağan bir işlemdir. Çok bir para tutmaması lazım. Hani en fazla 30 lira falan istenir ama 10 liraya hatta bedavaya bile yaptırabilirsin. Ancak yıllardır sap ayarı bozuk şekilde duruyorsa, sapın formu bozulmuş olabilir. Bu durumda profesyonel bir bakıma ihtiyacı olabilir fiyat da biraz kabarır. Eğer bu işlere yabancıysan bir ustaya gitarı götürmende fayda var onun dışında bu ayarlar nasıl yapılır siteden de yeterli bilgiye ulaşabilirsin. Manyetiklerle ilgili ayarın ne tür bir ayar olduğunu da açıklayabilirsen eminim sana yardımcı olabilecek birileri çıkacaktır. Örneğin, manyetiklerin bağlatılarını mı değiştirdin yoksa kutup başlarının tellere uzaklığını mı değiştirdin ya da manyetikleri tamamen söktün mü?

erhan

Cok teşekkür ederim arkadaşım,manyetik leri ben söküp,altındaki sert kaucuğu değiştirdim sadece,sapta herhengibir yamukluk veya hasar yok,hala çalıyorum ama şimdiye kadar hiç bir kimsenin eli değmedi,ben bunların,en azından manyetiklerin tellere uzaklığı falan nasıl olmalı ve genel bakım neleri kapsar bunları bilmek istiyorum ,bu işlere yabancı olduğum herhelden belli :)

orhunerkan

Aslında manyetiklerin tellere olan uzaklığı kişiselleştirilebilen bir ayardır. Daha detaylı bilgi için şu sitedeki bilgileri özet geçeyim (:

http://www.howtodothings.com/hobbies/how-to-adjust-pickup-height-on-a-bass-guitar

"...Teller manyetiklere ne kadar yakın olursa ses de o kadar parlayacak ve yükselecektir. Bunun da şöyle bir sakıncası var, örneğin slap çalarken teller manyetiğe çarpabilir. Bu durumda çatlak bir ses çıkacaktır.
Bir başka durum da Mi ve La tellerinden manyetikler tarafından alınan sesler Re ve Sol tellerine göre daha yüksektir. Manyetiklerin Re ve Sol tellerinin olduğu kısım daha yukarıda kalacak şekilde ayarlanarak bu dengesizlik giderilir
..."

Durum tamamen çıkan seslerden alınan lezzetten ve seslerin dengeli çıkmasından ibaret aslında. Deneyip görmen daha yararlı olacaktır.

Bunların dışında gitarın genel bakımına pek çok şey girebilir. Bunları illaki yap demiyorum tabii ki. Perdelerin aşınmış olabilir, perdelerinin değişmesi gerekir bu durumda. Perde fiyatı + işçiliğe 100 lira istemişti bir arkadaş. Tam fiyatını bilemiyorum tabii. Fabrika çıkışında perdelerin seviyeleri olması gerektiği gibi değildir. Tesviye edilmesi gerekecektir. Kimi yerlerde, örneğin potanslarında, oksitlenme sözkonusuysa temizlik için spreylerden temin edebilirsin. Gitarının civata ve vidalarını kontrol edebilirsin, gevşemiş olabilirler. Aklıma da bunların dışında şeyler gelmiyor şimdilik. Kısaca demek istediğim kısa periyotlardaki bakımların çoğunu kendin halledebilirsin. Ancak perde değişimi gibi işlemler daha uzun dönemlerde tekrarlanır belki daha ciddi sıkıntılar ya da işlemler (çatlaklar, kırıklar veya köprü, sap değişimi vs) sözkonusu olabilir, her iki durumda da usta yolu görünür (:

Sancak

Orjinali gibi birşey yok zaten. Yani seri üretim olsun olmasın mutlaka her basın manyetikleri milimetrik olarak yanı ayarlamanın ne imkanı var, ne de anlamı var. Her kullanıcı çünkü zaten kendi ayarını bilmeli bulmalı yapmalıdır. Sap, entonasyon tel yüksekliği vs ayarları da aynı şekilde. Örneğin Mersinin nemli ve değişken hava koşullarında ben 2-3 ayda bir kontrol ediyorum; yılda iki kez yapılmazsa da sorun çıkarabileceğini öngörüyorum. Benim tavsiyem bir ustaya ayarları yaptırırken bunları sana da öğretmesini rica etmen, en kısa sürede de bu tip ayarları kendin yapabilecek duruma gelmen.

Bu tıpkı bir araba alıp koltuk ayarını değiştirmeyi bilmemeye ve bunun için servise gitmeye benziyor. Dediğin işlemi her ustanın kolayca yapabilmesi gerekir, hatta genelde dükkanlarda da bu tip ayarlardan anlayan personel çalışır. Etrafında bas çalan başka bir arkadaşın varsa ondan da yardım alabilirsin. Forumdaki sap ayarı ve entonasyon ile ilgili iki başlık var onları da okuyarak, ve bu kez başkası yaparken izleyerek, sorular sorarak öğrenmeye başlayabilirsin.

orhunerkan

Alntı yapılan: "Sancak"Orjinali gibi birşey yok zaten.

5 yıllık gitarı satarken "Üstünde orijinal telleri var, hiç değiştirmedim" diyenler vardı bir zamanlar (:

ryan

Alntı yapılan: "orhunerkan"
Alntı yapılan: "Sancak"Orjinali gibi birşey yok zaten.

5 yıllık gitarı satarken "Üstünde orijinal telleri var, hiç değiştirmedim" diyenler vardı bir zamanlar (:

Konu dağılıyor ama 10 yaşında araba alırken bile nerdeyse yağı bile orjinal diyen adamlar var :D

erhan

Çok teşekkür ederim arkadaşlar,bakım yapan ustanın bunları öğreteceğini pek sanmıyorum ,çünki ekmek kapısı,benim dikkatimi çeken şey,manyetiklerle oynadıktan sonra ,la ve mi tellerinden ,sol ve re den daha az ses çıkması oldu,ben yıllarca bunu çalıyorum ama şimdiye kadar hiç bir ustaya götürme ihtiyacı duymadım ,arkadaşlardan duyuyordum ve benim kafamdada acabalar oluşmaya başladı, :lol:

orhunerkan

Alntı yapılan: "erhan"benim dikkatimi çeken şey,manyetiklerle oynadıktan sonra ,la ve mi tellerinden ,sol ve re den daha az ses çıkması oldu,

O halde şuna bakabilirsin. Gitarı yan çevir ve tellerinin seviylerine bak. Hepsi aynı seviyede mi? Mi ve La ikilisi Re ve Sol ikilisinden daha üstte olabilir. Aslında tamamen aynı seviyede de olmamaları gerekir. Gitarın sapında küçük de olsa bir ovallik vardır. O ovallikle aynı oranda seviyeleri de farklı olmalı. Kabataslak mi ve sol, la ve re tellerine göre biraz aşağıda (bir kaç milim belki) olmalı ancak bu çok küçük bir detay. Eğer Mi ve La, Re ve Solden daha yukardaysa köprüdeki küçük yükseklik ayarı vidalarıyla aşağı indirebilirsin. Eğer seviyeler olması gerektiği gibi ancak manyetiklerin ya da manyetiklerden brinin Mi ve La tellerine denk gelen kısmı daha aşağıda duruyorsa manyetik vidalarıyla manyetikleri daha üste çekmen gerekebilir.


Vakit bolluğundan dolayı böyle şeylerle uğraşabiliyorum :lol: . Anlatmak istediğimi resimde görebilirsin.



Resmin üstteki bölümü sapın radiusuna (sap tuşesinin ovalliği denebilir, koyu kahverengi olan kısımda açıkça görülmekte) göre tellerin doğru yerleşiminin nasıl olduğunu gösterir. Alttaki ise Mi ve La tellerinden gelen düşük sinyalin olası sebeplerinden birini gösteriyor. Ok yönünde manyetik ayarlanarak bu fark giderilebilir.

Bu arada tamirat konusunda bildiklerini paylaşacak birileri muhakkak vardır :) Burada bu konuları forumda anlatanlar arasında bu işlerden para kazanan dostlarımız da var :wink:

erhan

Çok teşekkür ederim ilk işim şimdi bu şemaya göre bakıp kontrol etmek olacak.