Bu başlıkta tonları sözlü ve ses örnekli ifade ediyoruz

Başlatan , Eyl 26, 2010, 13:28

zekimertt

Sıcak ton ne demek? Yumuşak ton ne demek? Parlak ton ne demek? Kütür kütür ton ne demek? Midli ton ne demek? Attack nedir, punch nedir? Kendi aramızda konuşuyoruz ama karşıdakinin ne anlatmaya çalıştığını sadece hayal edebiliyoruz.

Bu başlıkta tonlara ait ses örneklerini ve altına da tasvir etmek için kullandığımız sıfatları yazalım, böylece bir referans oluştursun istedim.

zekimertt



Mesela buradaki Rickenbacker'ın tonu "Agresif" denilebilir (drive'dan ötürü).

Peki içinde "attack" ve/veya "punch" var mıdır mesela?

marcus

O Rickenbacker Rickenbacker'lıktan çıkmış valla. O ne öyle ortada tek P manyetik! Madem öyle, Fender P kullan.

Neyse, konudan sapmayalım. Drive'ı kimi yerde açıyor kimi yerde kapatıyor sanki. Drive'lı tonuna agresif diyebiliriz evet. Daha clean ton da benim genellikle "sıcak" tabir ettiğim tonla örtüşüyor.

Attack ve punch bence burada yok. Zira basta bayağı sağlam kompresyon var. Ayrıca Rickenbacker'ların tonları ağaç ve konstrüksiyonundan dolayı (full maple + neck thru) pek punchy değildir.

Midli ton, atak ve punch için Jaco Pastorius dinlemek lazım. En güzel örneklerden birisi bence...

Sancak

Growl veya hırlama dediğimiz şeyden var. :)

zekimertt

Midli, attacky ve punchy tone (come on dude :P :D)



Gerçi midli ton diyince ben Savaş Akbaba'nın (bass1234) "funkyman" adındaki 6 saniyelik bi videosu var, onu öneririm. Kendisi paylaşırsa süper olur.

Sancak

Burda bir açıklama girelim araya. Attack ve punch aslında her tonda var olan bir kısmı izah eder. Fakat punch iyi ise bir tonda o tona da punchy denir.

Attack tonda ilk anda öne çıkan, fırlayan sestir. Aradaki farkı şöyle izah edebiliriz en kolay. Yeni bir set tel takın bir basa. İlk başta ki tonu düşünün, sonra bir de 1 ay çaldıktan sonraki tonu düşünün. Duyulan attack ciddi oranda azalmıştır artık. Buna Türkçe olarak atak diyebiliriz bence.

Punch ise izahı daha zor bir terim. Atak ilk anda öne fırlayan sesi tanımlıyor ise bu da hemen ardından gelen patlamayı tanımlar diyebiliriz. Ama kafanızda ne canlanır bilemiyorum. Başka arkadaşlar da faklı kelimelerle izah edecektir. Zamanla bu başlıkta verilecek ses örnekleri ile de terim yerine oturacaktır diye düşünüyorum. Punch'a da patlama diyebiliriz sanırım. Poplarda oldukça bariz hissedilir mesela patlama. Slapden daha ayırt edici bir şekilde duyulur. Tabii benim kulaklarımla bu durum böyle. Başka kulaklar farklı duyabilirler. Ki zaten bu durumda böyle bir başlığın çok önemli ve gerekli olmasını getiren sebeplerdendir.

zekimertt

Evet agresif ton (~ drive) ve atak nispeten yerlerini buldu.

Yok mu punchy ton videosu örneği verebilecek?

bass1234

Alntı yapılan: "zekimertt"...

Gerçi midli ton diyince ben Savaş Akbaba'nın (bass1234) "funkyman" adındaki 6 saniyelik bi videosu var, onu öneririm. Kendisi paylaşırsa süper olur.
Çok teşekkürler arkadaşım... Facebook hesabıma iki sene evvel yüklediğim ve neden yüklediğimi bile bilmediğim oldukça kısa bir video performanstı. Sanırsam o sıra nakde çevirmek istediğim ekipmanımın tanıtımı amacı ile kısa da olsa çekilmiş bir gelişi güzel video kaydı idi. Açıkçası buradan nasıl paylaşılacağı konusunda hiç bir fikrim yok; çünkü videonun kendisi bile kayıp ve tek kayıtlı olduğu yer yine belirttiğim gibi Facebook hesabım. Tabi videonun buraya nasıl aktarılacağı konusunda fikri olan arkadaşlarımız varsa da yardımlarını esirgemesinler.

Sevgiler...

zekimertt

MİDLİ TON ÖRNEĞİ:

zekimertt

Bir de parlak ton demiştik sanırım. Hani gıcır gıcır yeni bi set tel takarız da finger çalarken bile o metal sesini duyarız ya, işte ona parlak ton diyoruz. Zannedersem "çangıl çungul" diyenlerimiz de var :)

Parlak ton slap için "olmazsa olmaz" denilebilir. Yeni teller zamanla parlaklığını yitirir, ton boğulur ve teller ölür.

PARLAK TON ÖRNEĞİ:

Sancak

Burdan yola çıkarak eski tellerden çıkan ton da boğuk tona bir miktar örnek teşkil etmektedir, ton potunu kıstığımızda da ton "boğulur". Boğulan ton genelde hırlarda. Ama hırlama olmayabilir de. Bu iki tona, boğuk ve boğuk hırlayan (growllu) tona, örnek verecek olan?

metalcore38

Alntı yapılan: "Sancak"Burdan yola çıkarak eski tellerden çıkan ton da boğuk tona bir miktar örnek teşkil etmektedir, ton potunu kıstığımızda da ton "boğulur". Boğulan ton genelde hırlarda. Ama hırlama olmayabilir de. Bu iki tona, boğuk ve boğuk hırlayan (growllu) tona, örnek verecek olan?

ben vermeye çalışayım  :) http://www.youtube.com/watch?v=FHfI47_Jntk

Sancak

Bu daha çok "kontrabas tonuna yakın" tona örnek olmuş. Hem perdesiz hem de flatwound tellerin tona katkısı çok büyük. Aradan boğuk tonu izah etmek zor gibi. Yani sözcüklerle anlatması zor. Perdeli ve roundwound tellerle bir kayıttan daha net anlaşılacaktır. Aradım biraz ama bulamadım net bir kayıt.

kilmister

bu da benim kütür kütür diye tabir ettiğim ton.

http://www.youtube.com/watch?v=CdWA-SNcYpM

InTeR_WeLeT

Sanırım serkan abinin cıngıl cıngılına bir orenk debu... Ozellikle ortadaki manyetik single moddayken cok harika bir tonu var...

http://www.youtube.com/watch?v=OPFwDns7FdI