kayıtta biraz yardım...

Başlatan , Ağu 04, 2005, 15:13

anthony

ben 1,5 senedir bas çalıyorum ve elimde boss 16 kanallı mixerim var ne gibi bişey yapabilirim nası kayıt yapabilirim grubumla tek tek aletleri birbirine nasıl kaydederim cubase diyolar bunu öğrenmek için hangi kursa gidebilirim ne gibi şeyler yapabilirim vokalle nası bi senkronizasyon yakalarım ses kartım 7+1 creative şimdiden teşekkürler aydınlatıcı çözümlerini bekliyorum... :idea:  :?:

capcom

şimdi öncelikle kayıt için hususi üretilmiş "full dublex" niteliğe sahip iyi bir ses kartı alman ses kalitesi açısından daha iyi olacaktır.

her ne kadar 16 kanal miksere sahip olsanızda maalesef grubunuzla beraber çalarken enstrümanları tek seferde ayrı ayrı kanallara kaydetmeniz mesela bu sistemle pek mümkün gözükmüyor. birde ses kartıyla enstrüman arasında mikserin bulunması soundu da kötü şekilde etkileyebilir.. mesela mikseri mikrofonlara bir preamfi görevi olması dışında çok araya katmamanızı mümkünse daha çok mesela gitarları bası, klavyeyi direkt miksere girmektense direkt ses kartına girerek kayıt yapmanızı tavsiye ederim.
Cubase eğitiminden bahsetmişsin.. Cubaseyi kullanmak temel özellikleriyle öyle çok da zor bir program değil zaman içersinde size gereken özelliklerini hemen keşfedip kulanabileceğinize inanıyorum ..tabii bu müzik kayıt işleri Cubaseyi kullanmayı bilmekten ziyade  miksaj, efekt, düzenleme yapmayı bilmek ve ortaya keyifli bir miksaj çıkarabilmek için bu konuda Cubaseyi öğrenmekten çok daha uzun süre mesai yapmanız gerekecek.. ancak tabii ne olursa olsun bu tarz kayıt olanaklarıyla en fazla kaliteli bir demo soundu yakalayabileceğinizide aklınızdan çıkartmayın .. öyle piyasada satılan albümlerin soundu kıvamına ulaşmanız çok zor..

enstrümanları tek seferde ayrı ayrı kanallara kaydedemeyeceğinizden bahsetmiştim ..bu maalesef piyasada bulunan makul fiyattaki ses kartlarının sadece tek bir "stereo in" girişinin bulunmasından kaynaklanıyor ..ancak tek "stereo in" girişini 2 adet mono in şeklinde farzedip aynı anda 2 kanala kaydedebileceğinizide buradan söylemiş olayım ..aynı anda birden fazla kanala kayıt yapabilecek olanağa sahip olmanız içinde bu iş için hususi üretilmiş 10 - 20 ayrı kanal girişleri olan çok daha pahalı ve profesyonel ses kartlarından edinmeniz gerektiğinide hatırlatırım ..
(her ne kadar benimde bu bilgisayarda kayıt ve müzik işine başlayalı 2 - 3 ay olsada yani benimde bu konularda tecrübem yok denecek kadar az olsada genede cevap yazmayı uygun buldum ..bu işlerle uğraşan daha tecrübeli arkadaşlar bu konuda hem buradan hemde gerçek hayattan olsun çok daha detaylı bir şekilde yardımları olacağına inanıyorum.)

anthony

verdiğin bilgiler tatmin edici saol şimdiden..
işte kafama takılan şuki cubase iyi bi prog hemen hemen her stüdyoda kullanılan bu .... işte ses karına baalayıp ööle beklicen mi onca kişisin hepsini tutturmak çok zor teker teker kayda giremezmisn? bide efekt fln yokmu

sabrın için saol

capcom

Alntı yapılan: "anthony"verdiğin bilgiler tatmin edici saol şimdiden..
işte kafama takılan şuki cubase iyi bi prog hemen hemen her stüdyoda kullanılan bu .... işte ses karına baalayıp ööle beklicen mi onca kişisin hepsini tutturmak çok zor teker teker kayda giremezmisn? bide efekt fln yokmu

sabrın için saol

elbette grubu komple bilgisayarda ayrı ayrı kanallara kaydetmek için sırasıyla davul, basgitar, klavye, gitar, vokal kaydedeceksiniz. ve tabiiki her kanala veya toptan tüm kanallara sonradan istediğiniz efekti/efektleri vermeniz mümkün.

ancak sadece canlı efekt verme işi ses kartlarının yetersizliğinden dolayı  bir miktar ses gecikmesi sorunu olacağı için o canlı efekt verme işi kayıt esnasında can sıkıntısı yaratabilir.. yoksa efektler konusunda cubaseye ilişkin herhangi bir problem yok. yani sonradan kaydedilmiş kanallara istediğiniz efektleri problemsizce uygulayabilirsiniz.
ha ama belki şöyle birşey olabilir: bir anda belki 7 - 8 ayrı kanala 3er 4er efekt verirseniz bu sefer bilgisayarın işlemci gücü yetmeyebilir.. mesela işte öyle durumlardada emin olduğunuz kanalları efektli halleriyle beraber tekrar bilgisayarda "sample" edip işlemciyi rahatlatmak fevkalade mümkün ..karışık gelmiş olabilir ..herneyse uğraşmaya başlarsanız en azından sizde bu basit yöntemi keşfedeceğinize inanıyorum zaten.

cubasele gelen temel efektler ve sesler yanında ayrıyeten bilimum efektler, eklentiler, sesler, plugin ler sonradan eklenti olarak cubase ye kurulmak üzere oldukça fazla miktarda var ..bu bilgisayarda müzik ve kayıt işleriyle uğraşanlardan kesin bu pluginler, "vst instruments" larla ilgili program CDlerini temin edebileceğnize inanıyorum.

ayrıyeten tabii her halikarda iyi bir ses kartı edinmeniz şart. hatta forumda bu konuyla ilgili bir başlık da vardı: http://www.basgitarist.com/modules.php?Forums&viewtopic&;[img]431&[img]5ba55692186eecf8dda350663c474839

anthony

teşekkür ederim ilgilendiiniz için şu an size çok sorum var sıkmak istemiyorum bu kyıt olayını yaşamak lasım fasla annamıorm galba saol tekrardan