USB mi PCI mı

Başlatan , Haz 06, 2007, 18:24

giotin

kayıt yapmak için ses kartı almak istiyorum ancak daha önce kayıt işine hiç girişmediğim için tam olarak hangisini tercih etmem konusunda kararsız kaldım sizce usb mi yoksa pcı mı? şimdiden çok teşekkürler

basadam

Ayrıca bir de Firewire var...

Teknik olarak en hızlısı elbette ki (bildiğim kadarıyla 127 megabayt bant genişliğiyle) PCI. Aynı anda birden fazla kanaldan kayıt yapacaksan hız önemli bir unsur. Ancak bu çeşitli kartlar arasında paylaşılır dolayısıyla aynı anda çalışan birden fazla PCI kart varsa kart başına transfer hızı düşer.

Firewire saniyede 400 Megabit transfer edebiliyor (kabaca 50 Megabayt). PCI daki paylaşım burada da söz konusu zira bir Firewire kanalı birden fazla cihaz tarafından paylaşılabilir istersen.

USB 2.0 ise 480 Megabit (kabaca 60 Megabayt) transfer eder. Ancak bildiğim kadarıyla piyasada USB 2.0 ile çalışan ses kartı yok, hepsi USB 1.1 ki 12 Megabit (kabaca 1,5 Megabayt) transfer hızıyla epey yavaş kalır.

Bütün bunlar ne demek? 96Khz, 24-bit bir stereo ses sinyali için yaklaşık 0,6 Megabayt transfer hızına ihtiyacın var. Ancak 16-bit 48KHz bana yeter diyorsan sorun yok bu durumda 0,2 Megabayt yeterli olacaktır. Ben yine de USB 1.1 den uzak dur derim, kanal sayısı arttıkça başın ağrıyacaktır.

Düşünmen gerek iki konu daha var; birincisi PC'nin içi inanılmaz derecede gürültülü bir ortamdır ve iyi tasarlanmamış bir PCI kart ciddi anlamda gürültü kapar.

İkincisi ise firewire ya da USB bir ses kartı harici olduğundan değişik makinalar arası taşınabilir.

Ben özellikle harici bir kart aradığımdan M-Audio'nun önce Firewire Audiophile'ini sonra daha çok kanal ihtiyacı çıkınca Firewire 1814'ünü aldım. Aynı anda 10 kanal kayıt yapabiliyorum ve memnunum.

Sanırım Sertaç Firewire'dan PCI'a geçmişti kendi stüdyosunda onun da fikirleri olacaktır.

giotin

okan abi açıklaman için çok teşekkürler. peki pcı da oluşan gürültüyü preampla önleyebilirmiyim ya da neyle önleyebilirim. ya da preamp ihtiyacı ses kartında hangi durumlarda lazım olacaktır çünkü bazı ses kartları için preamp gerektiğini duymuştum.firewire gerçekten çok güzel ama şuan için bütçe ayırmayı düşünmüyorum o kadar ses kartına. usb ya da firewirenin harici olması cezbedici ve kullanışlı ama  pcı daha kaliteli bi ses veriyo gibi geldi bana enstruman konusunda sonuçta oyun oynamak,mp3 dinlemek ya da dvd izlemek gibi bi amacım yok ses kartınla. bi de abi usb ya da firewirenin gürültü yapmaması harici olmasından mı kaynaklanıyo?

basadam

Alntı yapılan: "giotin"okan abi açıklaman için çok teşekkürler. peki pcı da oluşan gürültüyü preampla önleyebilirmiyim ya da neyle önleyebilirim. ya da preamp ihtiyacı ses kartında hangi durumlarda lazım olacaktır çünkü bazı ses kartları için preamp gerektiğini duymuştum.firewire gerçekten çok güzel ama şuan için bütçe ayırmayı düşünmüyorum o kadar ses kartına. usb ya da firewirenin harici olması cezbedici ve kullanışlı ama  pcı daha kaliteli bi ses veriyo gibi geldi bana enstruman konusunda sonuçta oyun oynamak,mp3 dinlemek ya da dvd izlemek gibi bi amacım yok ses kartınla. bi de abi usb ya da firewirenin gürültü yapmaması harici olmasından mı kaynaklanıyo?

Kart gürültü yapıyorsa bunu hiç bir şekilde önleyemezsin. Bunun için mutlaka denenmiş, gürültü yapmadığı kanıtlanmış bir kart alman lazım. Bu yüzden Sertaç Ekiz'e referans verdim, onun PCI kartı var, istersen bir özel mesaj at. Her durumda kayıt için Sound Blaster tarzı ucuz aletlerden uzak dur derim.

Bu arada pazar yeri bölümünde birisi kart satıyor bir bak istersen.

USB/Firewire modüllerin harici olması elbette ki gürültü önleme konusunda çok önemli bir etken ama asıl önemli olan kartın tasarımı. Pek çok profesyonel kayıt stüdyosu PCI kart kullandığına göre demek ki istenirse yapılabiliyor.

PCI-USB-Firewire arasında (teoride) ses kalitesinde hiçbir fark olmaz. Yalnızca hız farkı var, cihaz ve sürücüler iyiyse kalite değişmez.

funkyroads

Entegre preamp'ı olan bi kart tercih edersen her durumda dışarıdan alacağın tüm kayıtlar çok daha kaliteli olabilecektir. Preamplı güzel bir ses kartı herşeyi değiştirebiliyor...

DEDE

bu kartlara örnek verebilirmisin ...gerci sanrım bunu mixerle halledebılırz mıc preamplı kart yerine...

basadam

M-Audio'nun Firewire Solo'sunda var örneğin.