Sahte Shure SM57 ve SM58!

Başlatan ozkan sunar, Ağu 10, 2007, 11:32

ozkansunar

Selamlar,
DIKKAT!!
Cesitli forumlarda gezininirken ozellikle kayit ve sahne performansinda sikca kullanilan Shure SM57-SM58mikrofonlarinin Ucuz cin mali kopyalarinin piyasaya suruldugunu okudum.
Arkadaslar, bu mikrofonlar ile ilgili alimlariniz olacakca ise israrla yetkili saticilardan sorarak aliniz. Zira orijinali ile sahtesi arasinda ciddi kalite farki vardir ve garanti kapsami calismamaktadir. Ayrica asiri benzetilerek yapilmistir.Ilk bakista farki algilamak imkansiz gibi, Netekim aradaki farklari cesitli sitelerden toparlamaya calisiyorum.
Sahte mikrofonlar genellikle el altindan yada kullanilmis susu verilerek yapilmaktadir, Ebay de satilan mikrofonlarin coguda sahte oldugu yine duyumlarim arasinda.
Konu ile ilgili daha detayli aciklamalari sahtesinin gerceginden ayirma ozellikleri ile ilgili Yaziyi en kisa zamanda toparlayip yayina koyacagim.
Internetteki bazi kayit forumlarinda bu soruna ait bilgiler mevcut.
kalin saglicakla
Ozkan

ozkansunar

Gercek Shure SM-58 ile sahtesi arasindaki farklar:
Dikkat gercek shure 58 ile sahtesinin goruntusu ve agirligi sahtesi ile tamamen  aynidir. Ilgili resimleri kisa zamanda tedarik etmeye calisacagim. Lakin bazi ufak tefek farklar sahtesini gorsel olarak ayirabiliyor.

•   Kutu ve ambalaj: Sahte SM58 in kutusundaki offset baski kalitesi cok dusuk.
•   Orjinalin icerisinden parlak  mavi baskili shure stickeri cikiyor.
•   Sahte olanin kafa kisminda marka ve modeli yazan ibare sticker yada plastik etiket uzerine oluyor. Orijinalinde bu yazi grimsi baski yazidan. Bazi sahte mikrofonlarda bunlar beyaz parlak yazi dan yapilmis.
•   Switch li modelin switch leri pek duzgun yerine oturmuyor.
•   Orjinali ile gelen kabartma deri gorunumlu mikrofon kilifi (25,5 x 11,5 cm)uzunlugunda. Sahtesi 22 x 10,5 cm uzunlugunda ve ucuz vinlex goruntusunde. Uzerindeki baskisi uyduruk yapilmis.
•   Orijinalinde Mikrofon kablo baglantisi XLR erkek fis icerisinde minik shure kabartma yazisi var.
•   Orijinal sm58 in izgara kismi ustunde donen cember 4.2 mm. Biraz ince sahtesi daha kalin 4.5 mm. Plastikimsi gorunuyor.
•   En kotusu ise sahte olanin performasi: Cikis empedans lari 150ohm olmasi gerekirken 600 ohm civarinda.

Daha detayli bilgiler elime gectikce yayinlamaya devam edecegim.

Gokmen

Sevgili Özkan Sunar,

Boşa yazmamak için yazmıyordum ama makalelerinizi ve yazılarınızı inanılmaz bir zevkle takip ediyorum, cevap gelmemesine bakmayın okunma sayıları fikri verecektir, kendi adıma çok teşekkür ederim.

Bahse konu bu sahte shure olayında seri no. kontrol gibi bir durum var mı acaba bildiğiniz ? Gerçi müzik enstrümanlarında bu sistem daha oturmadı sanırım ama böyle bir opsiyon varsa önceden kontrol harika olur diye düşünüyorum.

Tekrar teşekkürler.

ozkansunar

selam Gokmen,
Öncelikle tesekkür ediyorum, sagolasin.
Shure meselesi beni inanilmaz etkilemis bir konu, zira bu iki mikrofon kayit dunyasinin olmazsa olmazi dir. Sahte mikrofonlarda seri nosu yok, bu konuda bir duyumun yok.
kaynaklarda yazilanlarda bazi celiskilerde var. ornegin bir yerli sitede bu konuda bahsi gecen deri kilif meselesi mesela.
...

Shure Resmi web sitesinde ''bizim mikrofonlarin sahteleri yapiliyor aman dikkat !'' filan seklinde bir yazi yok. Firma resmi olarak polemige girmemis.

Eve gelir gelmez ilk isim studyodaki SM leri kontrol etmek oldu, Sm57 ler kesinlikle orjinal cikti. Lakin bundan 6-7 ay once almis oldugum Sm58 in deri cantasi sahte tariflerine uyuyor, hatta icinde made in china yazili...yanliz kilif ebati 25cm, buda gercek boyutu.bu diger kaynaklarda okudugum kadari ile sahtelik alameti imis!
Lakin diger husular acisindan hersey olumlu ve diger sahtelik belirtileri yok. Sasirdim kaldim! Zira satin aldigim yer avrupanin sayili magazalarindan biri, kacak mal satmazlar. Dolayisi ile cesitli forumlardan  ilk ogrendigim bilgilerde bu sekilde tereddut olustu.

Konuyu once Thomann yetkililerine aktarmaya karar verdim. Bir aciklama gelecektir.

Kayit dunyasinin  agir toplarindan biri olan bu ucuz butceli design harikasinin bu sekilde taklit edilmesine oldukca uzuldum tabiki. Zira SM57 ile inanilmaz enstruman kaydi yapilir, dunyanin hemen her studyosunda vardir.
daha detayli bilgi geldikce ekleyecegim.
kalin saglicakla
Ozkan Sunar