evde kaliteli ses kayıt için

Başlatan eren turgut, Ağu 19, 2008, 23:37

eren90

arkadaslar evde herhangi bir sarkının bass ını yenıden cover'lamak için anakartımın ustundeki ses kartını kullanıyorum haliyle kullanıdıgım ses kartından sarkının bass ı nı kapattıgımda ustune bi yenıden bass ı ben calınca arkadaki ses cok tiz kalıyor. Bunun için iyi bir kayıt yapabilmek için harici ses kartı almam gerek.Bu konuda bilgisi olanlar yardım edebilirse sevinirim:)

tesekkurler...

ersint79

eren,

m-audio fast track usb kullaniyorum, gayet memnunum. ikinci elde de kolay alinip satilan bir alet. 120 ytl civarina ikinci elini bulabilirsin.  sifiri 180 gibi birsey olmasi lazim. fiyat performans cok iyidir.

eren90

ya ersin gercekten şart oldu zaten bu hemen arastırıp alıcam kullanım konusunda sorun yasarsam donerim gene sana:) her anakarta uyuyor degil mi? kullanımı nasıl?

Tutatsuta

Fast Track harici bir kart zaten Eren.  :wink:

Racsen

Bu arada anlattığınız problemin ses kartı ile hiç bir ilgisi yok. Ses kartının işlevi ile çözümlenecek bir durum yok ortada.

eren90

ama sarkıda bass ı yok etmek için mecbur EQ la oynamak zorunda kalıyorum. Bass sesleri indiridigim zaman sarkı tizleşiyor. 62 HZ 125 HZ 250 HZ bunları birazcık kısıyorum yenıden ustune bass ı çalmak için sonra cok tiz  oluyor şarkı. Bunun nasıl bir açıklamsı olabilir? bir yerde yanlış mı yapıorum acaba :?

marcus

Kaydedilmiş bir parçada bu frekansları kısarsan bas gitarla birlikte şunları da yok etmiş olursun:
- Kick'in bas frekansları
- Varsa vokalin bas frekansları
- Gitarların bas frekansları
- Klavyelerin bas frekansları
- vsvs...

Sen üzerine bas çaldığında bas gitarın açığı kapanır ama diğer aletlerin kestiğin altlarını telafi edemezsin. Dolayısıyla bu sonuç gayet normaldir. Daha iyi bir sonuç istiyorsan bu EQ'lama işlemini tam parametrik bir EQ ile yapman lazım. Bas gitarın baskın olarak olarak çalıştığı 3-4 frekans noktasını bulup bunları yüksekçe bir Q değeri (7-15 arası) kullanarak kesersen, miksteki diğer enstrumanları çok fazla bozmadan bas gitarın volümünü düşürebilirsin. Daha sonra kaydettiğin bas kanalını da ana kanalda kestiğin frekans boşluklarına oturacak şekilde EQ'larsan optimum sonucu alabilirsin. Biraz uğraş bakalım, ne çıkacak...

söylediğin şekilde şarkının tizleşmemesi için çalacağın şarkının tüm kanallarının elinde bulunması gerekli.bu kanalları her hangi bir kayıt programında açıp.basları mute edip.tekrar tek bir ses dosyasına dönüştürmen gerekli.bu şekilde yapmakta imkansız çünkü şarkının orjinal stüdyo kayıtlarını bulman lazım.

en azından şarkının trafiği  ve notaları belli olsun bende bunun üzerine çalarım dersen guitar pro gibi bir program kullanmakta yarar var.çalacağın şarkının guitar prosunu indirip şarkıyı açıp bas gitarlarını kısarak deneyebilirsin bunu.guitar pronun tek dez avantajı çıkan seslerin
MIDI olması.cep telefonu melodisi üzerine bas çalıyormuş etkisi yaratabilir sende ama bence bir dene işine yarayabilir.

bir de ismini hatırlayamadığım bir site vardı belki buradan bilen birileri çıkar.bir şarkının solo gitarları eksik hallerini koymuşlar mesela siteye.sen şarkıyı oradan o haliyle indirip üstüne soloları çalıyorsun.o sitede bu konuda da parçalar olabilir belki.

eren90

ilker abi yukarda graphic EQ var ordan kontrol ediyorum sarkıyı. normal Mp3 formatında oldugu için kanallara tek tek ulaşamıyorum tabiki. Burdan bass sesleri kıstıgım zaman dedigin gibi diger enstrumanlarında sesini kapatmıs oluyorum. tam olarak kapamasamda ses tiz kalıyor. bunun için başka EQ driver yuklemem gerek. bilinen bir EQ prog. varmı acaba?

marcus

Ben tam anlamadım bu işi. Üzerine bas çalarak prova yapmak için mi basları kısıyorsun? Yoksa basları kıstıktan sonra üzerine sen bas çalıp öyle mi kaydediyorsun?

Kayıt yapıyorsan neyle yapıyorsun? Bu öyle ses kartı yazılımlarıyla, windows recordar'larıyla filan olacak iş değil.

eren90

http://img356.imageshack.us/img356/3461/fgfgfgfgfgfgbk0.png

ben sarkının basslarını kısıp üstüne yeniden kendim çalıyorum. Bunun için burdan önce bass ın frekansını azaltıyorum.bass en sonunda duyulmuyor ama onunla beraber sarkıda tizleşiyor. yukardaki audacity diye bir kayıt programıyla sarkının bass ını duyulmayacak kadar kıstıktan sonra sterio mix den kaydediyorum. Daha sonra alltan yeni bir kanal açıp bass ı yenıden çalıyorum. sorun bass lar gayet iyi ama sarkıdan direk bassı kapatmak istedigimden mecbur vokal vs iyice tizleşiyor.

marcus

Şimdi daha iyi anladım. Audacity içerisinden kullanabileceğin bir parametrik EQ plugini varsa (bu arada Audacity nasıl bir programdır bilmiyorum, hiç kullanmadım. Cubase mantığında bir program olduğunu varsayarak yazıyorum), parçanın mp3'ünü bir audio kanalı olarak Audacity'e atarsın. Üzerinde parametrik EQ ile yukarıda anlattığım şekilde oynarsın. Diğer enstrumanları ve vokalleri minimum etkileyecek şekilde bası çıkartmaya çalışırsın. Ondan sonra yeni bir audio kanalı daha açar basını kaydedersin.

eren90

tamam ilker abi sagolasın son bir sey daha m-audio nun harici ses kartı kullansam daha iyi olurmu? alsam mı?

marcus

Kayıt kalitesi olarak muhakkak daha iyi olur, ama bu sorunun kaynağı o değil. Bu işi eskiden yaptığın şekilde harici ses kartıyla da yapsan aynı sonuç çıkar.

ersint79

Alntı yapılan: "marcus"Şimdi daha iyi anladım. Audacity içerisinden kullanabileceğin bir parametrik EQ plugini varsa (bu arada Audacity nasıl bir programdır bilmiyorum, hiç kullanmadım. Cubase mantığında bir program olduğunu varsayarak yazıyorum), parçanın mp3'ünü bir audio kanalı olarak Audacity'e atarsın. Üzerinde parametrik EQ ile yukarıda anlattığım şekilde oynarsın. Diğer enstrumanları ve vokalleri minimum etkileyecek şekilde bası çıkartmaya çalışırsın. Ondan sonra yeni bir audio kanalı daha açar basını kaydedersin.

marcus,
yukarida verdigin tavsiye onboard ses karti ile duzgun bir sekilde gerceklestirilebilecegini dusunmuyorum. latency'i (ses gecikmesi) atliyoruz sanirim.