Cubase

Başlatan Sertaç E., Mar 08, 2006, 12:59

sertac

Sevgili arkadaşlar;uzun bir süredir Cubase ile ilgili bölüme vakit ayıramıyordum;Bundan böyle bölüm bölüm Cubase kullanımı ile ilgili olarak deneyimlerimi ve derlemelerimi burada sizinle paylaşmaya başlıyorum;Cubase ile ilgili sorunlarınızı ''Forum-Ses Kayıt-Cubase Soru/Cevap'' konu başlığına yollayınız.Çünkü buradaki konuların karışmasını istemiyorum ve bu konular sabit olacak.Teşekkür ederim.

sertac

Cubase'e Giriş

11 yıldan beri hayataımın bir parçası haline gelen Cubase programı,yıllar boyunca o kadar gelişmeye ev sahibi oldu ki;bunu 95 yılında Atari ST kullanırken hayal bile edemezdim;
Benim için o zaman Cubase;GM protokolünü kullanan Eşlik Klavyelerinin (Roland E Serisi gibi),kısıtlı alanına saplanmamak anlamına geliyordu.Ensoniq Klavyeyi bağladım o günlerde aldığım güzel sonuçlar..O yumurta gibi Atari Monitörümden gördüğüm kanalları kesip biçmek,ilk kopya ve yapıştırlar..Ah ne güzel günlerdi onlar..

Şimdi artık 3.1 Cubase kullanan kalmamıştır sanırım.Bu yuzden burada Sx Versiyonun ne olduğunu ve neler yapabileceğimizi,elimden geldiğince ve dilimin döndüğüce anlatamaya çalışacağım.Bazı konuları ileri tarihe atabilirim;bunun nedeni,Cubase'e aşina olmayan arkadaşları öncelikli olarak kayıt konusuna adapte etmemden kaynaklanmaktadır.

Şimdi girizgahtan sonra;Bakalım Neymiş bu Cubase?

Cubase SX,Program ile Ses Aygıtınız arasında giriş ve çıkış bus protokolünü transfer görevi gören bir sistem kullanır;

Giriş Bus'u sizin ses aygıtınıza girdiğiniz sinyali programa yönlendiren kaynaktır.Bu ne anlama geliyor?Siz bir kayıt yaparken,bir yada bir kaç kanal girişi kullanıyorsunuz demektir.

Çıkış Bus'u programdan ses aygıtınıza yönlenen çıkış sinyali kaynağıdır;
Ne zaman bir sey çalıyorsanız,bilinki bu bus'u kullanıyorsunuz.

Yani bu Bus dediğimiz konunun ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk böylece;Bir kez Bus konusunu anlayınca;Cubase'de kayıt ve miks'i daha kolay halledebilir duruma geleceksiniz.

Bir Sonraki Konu :Bus'ları ayarlamak;

guitaRabbit

evet abi sonunda (sistemimi ve yazılımlarımı toparladığım için) sizleri soru yağmuruna tutacağım gün geldi.Allah razı olsun ilker abi her serzenişime karşılık veriyor ama olsun onada fazla yüklenmek istemiyorum.kovarsa beni kalırım ortada :D

sistemim: pd dualcore 2.8 / 1 gb ram / 250gb hdd /  onboard ses kartı.
512 mb ekran kartı / dvdw / bunlarıda hava atmak için yazıyom :D

yazılımlarım :
cubase sx3  
wavelab v5.01
waves guitar tool rack v2.0
waves diamond v5.2
multimedia amplitube v1.3
multimedia ampeg svx v1.1
EZDrummer v1.0

gitarı bilgisayara nasıl bağlarım bilmiyorum ona göre düşünün.sıfırdan kayıt yapmak istiyorum.kabloların yerinden,enstrumanın yazılışna ve taki parçanın bitişine kadar herşeyi öğrenmek ve uygulamak istiyorum.

sistemimde veya yazılımlarda mecburi olması gereken başka birşey varsa onlarıda bi şekilde temin ederim artık.ama bana bu işi ya tek tek anlatacak biri (ki erzincanda yok maalesef) ya kelime kelime öğreten bir türkçe bir kitap yada turkçe bir vcd lazım sanırsam.yada sertaç abi msn adresinide versen olur akşamdan sabaha cubase ders çalışırız :D
böyle bir döküman sitede yok yada bulamadım.nerden bulabileceğimi söylerseniz sevinirim.yada dediğim gibi ilker abi yakayı kaptırdı zatende sertaç abi seninde msn adresini bulur ve sorularımla perişan ederim haberiniz olsun.
herkese saygılar.

flea13

guitaRRabbit bende aynı soruyu sorucaktım bu arada ses kartım m audio fast track usb 2 . hangi programlara ihtiyacım olur

Ya arkaşlar, daha yeni cubase sx 3.1 aldım ve kullanmaya başladım. Program açılırken "hoparlorler (realtek high defination) error" veriyor ve ses kartıyla bağlanıtının yapılamadığı söylüyor. Sonra program açılıyor. Devices/device setup bölümünün all midi inputs bölümünde olması gereken midi aygıtları görünmüyor.yani menüde devices\device setup bölümünde görünen midi device ları yok :( ...arkadaşlar lütfen bana yardım edebilirmisiniz?

cubase'in kullanımını kolaylastıracak notlar(resimli anlatım)

kolay gelsin...

sertac

Alntı yapılan: "mistreated"Ya arkaşlar, daha yeni cubase sx 3.1 aldım ve kullanmaya başladım. Program açılırken "hoparlorler (realtek high defination) error" veriyor ve ses kartıyla bağlanıtının yapılamadığı söylüyor. Sonra program açılıyor. Devices/device setup bölümünün all midi inputs bölümünde olması gereken midi aygıtları görünmüyor.yani menüde devices\device setup bölümünde görünen midi device ları yok :( ...arkadaşlar lütfen bana yardım edebilirmisiniz?

Ses kartının Asio sürücüsünün olup olmadığını kontrol et,ve cubase ve ilgili (apllication data'daki Steinberg klasörleri dahil)silip tekrar yükle;

Metallic-Aga

mrb benımde şöyle ir sorunum var cubaseyı kurdum il başlarda ses gecıkmelı gelıyordu  sonra bunu engellemek için asio yu yukledım bu sefer ses tümden gitti cubaseyı tekrar kurdum ama sorun duzelmedı sizce ne yapmalıyım?

Metallic-Aga

sanırım asioyla ilgili bir sorunum var cunku setupu tekrar yapmaya calıstıgımda  ASIOMME.DLL is already running  gibisinden bır uyarı verıyor ve kurulum tekrardan yapılmıyor bunun sebebı ne olabılır sizce ?

Gokmen

Bunun sebebi asio'nun dll dosyasının silinmemiş ve de hala çalışıyor olması.

Sesteki gecikme sorununa latency deniyor. Ses kartından ya da kullandığın yazılım üzerinden latency ayarlaması yapma şansın var.

Cubase'i sildikten sonra, program files içinde "Steinberg" diye bir klasör var, onu da sil komple. Asio'nun .dll dosyası onun içinde.

Onuda sildikten sonra tekrar kurulum yapmayı dene.

Metallic-Aga

kurulumu yeniden yaptım ama sorun dvm ediyor :S :(

Gokmen

Dll dosyasını sildin sonra herşeyi kaldırdın ve tekrar kurdun değil mi?

Eğer bu da çözmedi ise sana en kısa yol olarak temiz bir format atmayı önerebilirim.

Bu kadar uğraşmaktan kısa sürer en azından.

Metallic-Aga

peki saolasın..

emirgir

slm aynı sorun bende de var. neden ses vst ile oluşturduğum ses 1 saniye sonra geliyor anlayamadım. orjinal ses gerçek zamanlı çalışor fakat vst ile oluşturduğum ses 1 saniye sonra geliyor. bu yüzden kayıt yapamıyorum.
asio nun driver ayarlarından ayarlarla oynadım ancak bir yarar sağlayamadım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

adm

ne güzel kayıtlar yapıyorsunuz siz şimdi  :)  bir ben anlamıyorum şu kayıt işinden  :D