Bas kaydında Problem için Yardım

Başlatan , Tem 30, 2007, 13:29

Gokmen

Herkese selam

Son ana kadar pek yardım istememe özelliğime rağmen bunu pek beceremedim sanırım.

Evde kendi yazıdğım ufak çapta şeyleri kaydetme sevdamın sonucu bir Cakewalk Sonar Home Studio 4 üzerinde kayıt denemeleri yapıyorum.

Hali hazırda yazdığım kendi çapımdaki şeyleri ( bunlara beste demek istemiyorum şimdilik) GP'de notaya döküyorum. Bateri, bomboş durmasın diye bas ve kalvyeleri GP'de yazıyorum ve MIDI olarak Sonar'a aktarıyorum.

Elektro gitar kayıtlarında bir sorunum yok herşey yerli yerinde, lakin bas ları kaydetmede şöyle bir sorun mevcut;

Bas kayıtlarında sanki aşırı drive ya da gain vermişçesine seste patlamalar ( buna cızırdama da diyebilirim) oluşuyor. Sonar'ın üzerinden çeşitli vst ler yardımı ile düzeltme çabalarım çok az sonuç verse de bu sorunu kayıtın yapılma aşamasında çözmem gerekiyor sanırım, çünkü düzeltmelerden tam sonuç alamıyorum.

Bas için preamp + kabin simulasyonum mevcut efekt pedal olarak, bu sorunun çözümü için ne yapmalıyım?

Ses kartım Soundmax'in bir modeli, genelde bir gecikme vesaire sorunu yaşatmıyor, gitar kayıtlarında sesle ilgili böyle bir sorunum yok, sadece bas kayıtlarında böyle bir durum oluşuyor.

Bu  arada Sonar'ı da çok iyi kullanabildiğim söylenemez. Onu da belirteyim.

Her türlü fikri itina ile değerlendireceğimden şüpheniz olmasın :) Teşekkürler.

guitaRabbit

Allah allah bu mesajı benmi yazdım diye tekrar konuyu açan kişinin ismine baktım :D aynı sorunu bende yaşıyorum genelde :D
ama sesleri cubase,windows ses ayarı ve soundmax da dahil hepsini yarıya indir.ben açıkçası gitarımı değiştirdikten sonra sorun nerdeyse kayboldu gibi.ama bu dediklerimi yap.ve gitarı pc ye girdikten sonra mid ayarını iyice aç.akşam eve gidem daha detaylı yazarım.bende acemiyimde. :D

funkman

Eger kablo, ses ayarı gibi mekanik nedenlerden kaynaklanmıyorsa büyük olasılıkla ses kartının buffer ı, bu işlemleri yapmak için yetersiz kalıyor.Bası pedaldan ya da amfinin line outundan cıkıyorsan, ses kartının line in girişine girmelisin.Eger mic girişine girdiysen , duzeyını bayagı dusurmelisin.

Gokmen

Sevgili GuitaRabbit evet o dediklerini de gerçekleştirdim ( ses ayarları yani) gitardan olduğunu pek sanmıyorum açıkçası.

Sevgili funkman evet kablo, ses seviyeleri gibi durumların hepsini denedim. Girişi hali hazırda line-in'den gerçekleştiriyorum.

Bu zaman zarfında sizlerden farklı bir kaç arkadaş ile de bu konuyu konuşma fırsatım oldu, herkesin ortak görüşü ses kartından kaynaklandığı yönünde.

Yanlız benim dikkatimi çeken durum şu; aynı ses kartı üzerinden kayıt değil de normal çalımda herhangi bir sorun yok. Yani ses kartının buffer'ı yetmese aynı sorunu kayıt harici çalarken de yapar diye düşünüyorum ama sadece kayıt esnasında böyle bir durum yaratıyor olabilir ses kartı bilemiyorum, sanırım bir harici ses kartına ihtiyaç hasıl olmuş.

Teşekkürler yardımlar için, tabiki her türlü fikre hala açığız :)

funkman

Normal bir mp3 dosyasını calmakla, 4-5 vst plug ını aynı anda kullanıp bir de eşzamanlı olarak kayıt yapmaya çalışmak tabi ki ses kartına farklı yük bindirecektir.Ben de de cok yuklendıgım zaman çıtırtılar olabiliyor, bu durumda buffer bellegı yukseltıyorum.Harici bir ses kartı alıcaksan firewire kartları onerırım.Pcı kart alıcaksan m-audio 24/96 da bir cok işini gorur..

Gokmen

Funkman çok teşekkürler bilgiler için.

noktalivirgul

harici ses kartları kayda değer ölçüde pahalı, ciddi demo kayıtları düşünmüyor isen değmez bence, hatta bence ciddi demo için de değmez ya orası göreceli tabi.

ben de aynı marka ses kartı ile kayıtlar yaptım (hem gitar hem bas) ama benzer bi sorun yaşamadım, emin değilim sorunun ses kartından kaynaklandığından ama aklıma da birşey gelmiyor.

çalarken normal gelen ses kayıtta patlayabilir bu normaldir sanırım, ilgili programda ilgili grafikler vardır muhtemelen ses seviyesi ile ilgili, kayıt esnasında programın mönitör grafiğinde (nasıl isimlendirilir bilmiyorum, benimkinde monitor record level diyo :)) belli olur zaten patlayacak yerler, yeşilden kırmızıya kayar genelde seviye, yine aklıma ses seviye ayarlarından başka birşey gelmiyor. hem windows, hem program, hem var ise mikser, hepsinin seviyesini tekrar kontrol etmek gerek sanırım. hiç olmadı düşük seviyede kaydı alır sonra onu programlarda yükseltirsin mesela, ya da miksajda sesi açarsın basın

almaya çalıştığın bas ses seviyesini db cinsinden rakamlarla da verebilirsen, ya da bi print screen ile foto koyabilirsen amatör de olsak belki daha da netleşebilir sorun kafamızda :) belki ses ayarlarını düşürmene rağmen yine de fazladır seviye kayıt için...

alma ses kartı alma yazık paraya :D beklenti çok yüksek değil ise tabi