Yeni tellerin ölmesi ve kullandığımız malzemeler

Başlatan Emre Tez, Mayıs 29, 2011, 20:21

Bubinga

Herkese merhabalar,
  Tellerle yaşadığım bir sorunu paylaşmak istedim. Nedeni hakkında biraz fikir yürütebiliyorum ama emin değilim ve bunu tecrübe etmiş olan mutlaka vardır diye düşünüyorum.
  Gitarımda hep DR Sunbeams kullanıyorum normalde. Planet Waves'in klavye için limon yağını ve tel temizleyicisini kullanıyordum. Jerzy Drozd'un bas gitar ayarları ve bakımı ile ilgili kısa bir dökümanı vardı. Onu okuduktan sonra ceviz yağı (walnut oil) ve çam esansı (spirit of turpentine) aldım. O zaman kullandığım teller çok kullanılmıştı. O tellleri çıkarıp WD40 ile iyice sildikten sonra tekrar taktım. Ton biraz parlamıştı. Sonra tekrar ölünce kullanılmamış DR Neon'ları taktım. Takmadan önce çam esansı ile tuşeyi hafifçe temizledim. Bir süre bekledikten sonra da ceviz yağını az miktarda uyguladım bir bez ile. Bu arada daha uzun süre kullanmama fayda sağlar diye bu yeni telleri de WD40 ile sildim takmadan önce. Taktıktan sonra 75 liraya aldığım yepyeni Neon teller 3 gün içinde öldü. Çok hızlı bir şekilde gitti tellerin parlaklığı.
   Şimdi acaba WD40, ceviz yağı ve çam esansından biri mi buna neden oldu, hangisi olabilir? Bunların doğru uygulaması nasıldır ve uzun süredir uygulayıp faydasını gören var mı?
   Bu olaydan sonra DR Sunbeams aldım tekrar. Ne WD40 ne de o iki malzemeyi kullanmadım. Açıkçası şu an çam esansı ya da ceviz yağından şüpheleniyorum. Çünkü yağların oksitlenmeyi hızlandırabileceğini ve tellere kesinlikle temas etmemesi gerektiğini duymuştum, bilmiyorum doğru mudur. Jerzy Drozd'un kitapçığında böyle bir uyarı hatırlamıyorum. Şimdi, yine korkumdan Planet Waves'in ürünlerini de kullanmıyorum. Sadece çaldıktan sonra kuru bir bezle siliyorum tellerimi.
  Sonuç olarak bunun nedenleri konusunda tecrübesi olanlarımız paylaşırsa ve doğru olduğunu düşündüğü uygulamaları söylerse, başka arkadaşlarımız da gitarıma daha iyi bakayım diye tel heba etmemiş olur :)

Sevgilerimle,
Emre

Sancak

Yeni tele wd40 uygulamış olmak söndürmüş olabilir. Neticede wd40 pas kir çözücü. Temiz bir telde bunlar zaten yok yani uygulamanın hiçbir manası da yok, neon tellerin kaplaması vs varsa onu sökmüş olabilir. Tabii tellerde hemen söndü. Tuşe için kullndığın malzemeleri zaten az kullanmışsan tuşe onu hemen emer tele bulaşmaz. Ben fazlasını da mikrofiber bezle siliyorum çok kullanmışsam. WD40 bitmiş telde artı sağlar ama yeni telde ya hiç etkisi olmaz ya da kötü etkisi olur, ki ben köt etkisi olacağını düşünüyorum.

PickPickPick

Bi blogda okumuştum dr neonların 1-2 kullanımdan sonra öldüğünü söylüyordu yazan kişi , belkide kullandığın malzemelerde bir sorun yoktur ? Bakım yapılmış hali 3 gün olabilir ?  :oops:

Sancak

:D Hehe evet bak bu da olabilir harbi. O kadar başka yerde aramamak lazım belki de. Neon kullanan başka birilerinden yorum almak lazım. Harbi neonlar böyle de olabilir abi.

Bottomdweller

Bence faturayı doğrudan WD40'a kesmek lazım. WD40 mekanik yağlama ve pas çözme etkisiyle her derde deva bir malzeme, ama bana sorarsanız yağ giderici (degreaser) veya kontak temizleyici olarak kullanmadan önce bir kez daha düşünmek gerekiyor. WD40 sıktığınız yüzeylerin yağlı bir hal aldığını hemen görürsünüz, zaten lubricant yani kayganlaştırıcı etkisi bundan kaynaklanıyor. Yine WD40 sıkılan yerler bir iki gün içinde havadaki her türlü tozu ve kiri toplayıp kapkara oluyor. Hangi tele sıksanız öldürür diye düşünüyorum.

Tutatsuta

Özel kaplaması olan tel vb. gibi ekipmanlara bir müdahelede bulunmamak lazım, hele hele WD40 ile asla... :lol: WD40 "her derde deva" bir sprey olsa da aslında çok da masum bir şey değildir. Zamanında daha iyi olsun diye bisikletimin zincirlerine sıkardım, babam da bana kıçıyla gülerdi. :lol: Sonuç: Eskisinden daha beter yağ - kir - pas tutan ve akılsızlık sonucu bütün harçlığın yatırıldığı bisiklet zincirleri... :lol:

Barış Abi'nin de yazdığı gibi WD40 çözücü özelliği olan bir madde. Neon tellerin üzerindeki renkli kaplamaya zarar vermiş olabilir. WD40'ı ben olsam kapalı kutu içerisindeki dişli vb. gibi yüzeylere uygularım ki sonrasında havadan nem - toz - kıl - yün kapmasın. Sıkıldığı yerde kalsın.

Velhasıl - ı kelam, WD40'ı lütfen her yerde kullanıp kar edeyim derken zarara geçmeyiniz.

Sevgiler...

bkotga

yaa teller için wd40 hiç iyi birşey değil onun yerine philips in o turumcumsu kırmızımsı olan daha iyi bi tercih wd40 çok güçlü sanırım.

Sancak

Yani zaten ölmüş tellere kullanmak mantıklı bence, başka bir çözüm yoksa el altında. 2-3 gün daha gider. Bir de kullandıktan sonra fazlasını yine bezle silmek işe yarar biraz.

Bubinga

Ben WD40'ın paslanmayı engelleyici etkisine güvenmiştim. Ama bisikletim dışında pek birşeye sıkmama kararı aldım artık. Ağır bir kimyasal gerçekten. Uyarayım, kazara yere sıkmışsanız iyice silin o yeri. Bastığınız anda kayıyorsunuz :D
Bu arada Neon tellerin hissiyatını beğenmediğimi de söyleyeyim. Gıcır gıcır sesler geliyor amfisiz çalarken. Ayrıca topraklamada sorun varken, elimi telde gezdirdiğimde sürekli cıtırdamalar duyuyordum.

 :?: Ceviz yağı ya da Planet Waves ürünleri hakkında görüşü olan var mı peki? Mesela aklıma takılan birşey var; yıllanmış ve iyi kurumuş tuşeler daha iyi değil mi (ben mi yanlış biliyorum) ? Peki tuşe bu yağı emince biz onu nemlendirmiş olmuyor muyuz? Tonu etkilemiyor mu bu işlem?

Sancak

WD40 pas önleyici değil pas sökücü. Yağlı olduğundan havayla teması kesip paslanmayı geciktiriyor ama bu yan etki sayılır.

Ağacın kuruması iydir ama çok kuruması iyi değildir. Yani suyunu kaybedip kuruması iyidir, yağ ile de beslenir. Böylelikle "kuruyup" çatlamaz vs vs. Yağlamasak da elimizin yağından yağlanır, ama limon yağı (bazı ağaçlar için) daha sağlıklı bir yoldur, ayrıca temizleme etkisi de vardır.

Bottomdweller

Sancak güzel anlatmış. Gülağacı tuşenin aşırı kuruması istenen bir şey değil. Kuruduğu vakit çatlama ve damarlardan açılma yapabiliyor. Mesela ihmal edilmiş, hiç yağlanmamış ya da ısıya (güneş vb.) uzun süre maruz kalmış gülağacı tuşelerde fret yuvalarının aşırı genişlemesi sonucu fret demirlerinin gevşeyip düşmesi, kuruyan ağaç küçüldüğü için fret demirlerinin kenarlarının açığa çıkarak ele batması ya da klavye kenarındaki binding'lerin dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Klavyeyi altı ayda bir limon yağıyla yağlamak en iyisi.

Tutatsuta

6 ay çok uzun olmaz mı?  8O Bence her tel değiştirildğinde o işlem yapılmalı. Hem kirden ve terimizin içerdiği tuzdan korunmuş olur, hem de beslenir. :)

Bottomdweller

Alntı yapılan: "Tutatsuta"6 ay çok uzun olmaz mı?  8O Bence her tel değiştirildğinde o işlem yapılmalı. Hem kirden ve terimizin içerdiği tuzdan korunmuş olur, hem de beslenir. :)

Salih, sen her ay tel değiştiriyorsun herhalde :) Benim baslar senede iki kez yeni tel görürlerse ona şükrediyorlar. Limon yağı da o günden o güne.

uguryilmaz14

ben limon yağı bulamadım kayısı yağı kullanıyorum. Bir problem olur mu ki ?

nezurian

Planet Waves'in Limon yağını mydukkan.com'dan falan bulabilirsin rahatlıkla. bence hiç kayısıyla elmayla portakalla uğraşma :) Ben planet waves in Limon yağını kullanıyorum. Bir kutu aldım 3 sene önce, hala daha yarıya bile gelmedi. 3 tane gitarım var, her birine tel değiştiğinde uyguluyorum.

Özellikle kir sökmekte de bayağı iş yapıyor, önce her seferde 3-5 perdeye yayıyorum, biraz bekletip mendille ovalıyorum. Gayet iyi. Başka şeyleri zorlamaya gerek yok bence :)

Teller içinse bir yerde Blue Spirit miydi neydi, Mavi İspirtoymuş, onu kullanın falan yazıyodu. Linkine baktım ama bulamadım. Yanlış hatırlamıyosam 1 gün bekletin tellerinizi, yepyeni oluyorlar yazıyordu. Ama ne kadar dayanağı var bilmiyorum. İspirtonun mavisini de ilk oradan duydum, ama benim cehaletim olabilir!