Pedal incelemeleri 4: E.W.S. Tri-Logic Bass Preamp II

Başlatan ilker, Haz 06, 2011, 04:56

marcus

Plüton Müzik'ten test drive için gelen dördüncü ve son pedal E.W.S. Tri-Logic Bass Preamp II. E.W.S., önceki incelemde de belirttiğim üzere, Xotic'in de sahibi olan Prosound Communications Japan firmasının diğer markası.



Trilogic Preamp'ın ilk versiyonu Xotic tarafından çıkarılmış ve meşhur edilmiş. Daha sonra Xotic bu modeli üretimden kaldırmış, daha sonra bunun modifiye edilmiş bir versiyonunu E.W.S. piyasaya sürmüş.

E.W.S. Tri-Logic Bass Preamp II özellikleri itibariyle Aguilar Tone Hammer ile aynı ligde bir alet. Gain ve Volüm kontrolleri bildiğimiz şekilde. Yalnız Tri-Logic'teki gain kontrolü aynı Xotic RC Booster'da olduğu gibi clean boost sağlıyor. Aguilar'da ise gaini sona dayadıkça alet drive'a giriyor. Buna ek olarak AGS modunda gayet vintage karakterli bir overdrive söz konusu.

Tri-Logic'te de aynı Aguilar gibi 3 bant EQ mevcut. Yalnız EQ frekans seçimleri biraz farklı. Tri-Logic'teki EQ'nun karakteri bana Fender Deluxe modellerindeki premfiyi anımsattı. Belli bir rengi var. Aguilar buna göre daha şeffaf karakterli. Tri-Logic'in mid frekansı bir switch ile 400Hz veya 800Hz olarak seçilebiliyor. Bu anlamda Aguilar OBP3 onboard preamp ile benzeşiyor. OBP3'ü eski Lakland basımda uzun süre kullandım. BU frekans değerleri son derece doğru seçilmiş ve kullanışlı noktalar. Diğer yandan Tone Hammer'daki mid kontrolü 180Hz-1kHz arasında sürekli değişken.

Tri-Logic'in girişinde aktif/pasif switch'i var. Yüksek çıkışlı bir bas ile kullanıyorsanız giriş sinyalini bir miktar pad'leme imkanı sunuyor. Bu özellik Aguilar'da yok. Aguilar'da bulunan balanced DI çıkış ise Tri-Logic'te mevcut değil.

Tri-Logic'i pille kullanacaksanız 2 adet 9V pil takmanız lazım. Alet 18V ile çalışıyor. Bu ekstra headroom sunması açısından çok olumlu bir özellik. Adaptör kullanırken ise hem 9V hem de 18V ile çalışabiliyor. Bu da kullanımda esneklik sağlaması açısından olumlu. XLR çıkışa sahip olan Aguilar Tone Hammer, çift pil ya da 9V veya 18V adaptör beslemesine ek olarak masadan 48V phantom power'la da beslenebiliyor.

Neticede Tri-Logic kaliteli ve sağlam işçiliğe, gayet esnek bir EQ'ya sahip kullanışlı bir preamfi. Denediğim 4 pedal arasında, genelde işlere amfi götürmeyi sevmeyen memleketim basçısının ihtiyacını en iyi karşılayacak pedal olduğu kanaatindeyim. Yakın zamanda bir sahnem olursa Tri-Logic'i direk masaya girerek test etmeyi planlıyorum. Eğer gerçekleştirebilirsem bu testin sonuçlarını da bilahare yazarım...

Tri-Logic Bass Preamp II'nin E.W.S. sitesinde verilen liste fiyatı 190$, Amerika internet fiyatı 152$, Mydukkan fiyatı 280$. Aguilar Tone Hammer'ın artı özellikleri var ama buna karşılık Amerika internet fiyatı 220$. Aynı fiyat oranı ile Türkiyeye ithal edilse burada 400$ civarı bir fiyata satılır. Hal böyle iken fena bir alternatif gibi durmuyor...

rpm

Elimdeki MXR M80'yi satıp bu pedalı edinmeyi düşünüyordum (M80'yi seviyorum ama distortion kanalını sevmiyorum ve daha küçük bir preamp istiyorum, yanına da istersem daha güzel ayrı bir OD/dist pedalı alırım).  Bunu yaparsam elimde DI (XLR out) kalmayacak.  Bu sahnede ne kadar sorun olur?  Passive DI almak lazım olur mu EWS'in yanına?

Eve de bir PCI kart aldım (ESI Maya44).  EWS'i preamp olarak kullanıp direkt bu karta girerek düzgün kayıt yapabilir miyim?

marcus

Orta karar bir ses sisteminde sisteme balanced (DI) ya da unbalanced sinyal göndermen arasındaki farkın hissedileceğini sanmıyorum. Çünkü ona gelene kadar, o sistemden muhteşem sound çıkmasını etkileyecek daha majör eksikler olacaktır. Mekana çok kaliteli bir tesisat kurulmuşsa da, illaki adamların elinde sana verebilecekleri bir DI olacaktır. Orta karar tesisatı olan mekanların bile çoğunda 4-5 tane DI box bulunduruyorlar. Bunun, memleketim piyasasındaki naçizane tecrübelerim neticesinde çok yüksek ihtimalle böyle olacağını söyleyebilirim. Dolayısıyla DI çıkışının olmaması bence aşırı büyük bir kayıp değil.

Kaldı ki, MXR M80'e nazaran daha kaliteli bir preamp alıyor olacaksın. Yukarıda da söylediğim gibi, elimde bulunan Tone Hammer'la A/B yaptığımda kalite ve sağlamlık olarak kafa kafaya buldum.

Bunun üzerinden ses kartına girip kayıt yapmak tabii ki mümkün. Zaten bu gibi kayıtlarda adam gibi bir preamp önemlidir. Kayda göndereceğin sinyal seviyesini ayarlamak ve bir ön tonlama yapmak için bu pedalda bayağı imkan mevcut. Ses kartına direk bası sokup çalmaktan daha iyi netice alacağın kesin.

rpm

Çok teşekkürler, bu yaz ABD'ye gidiyorum, bu dediklerinizden sonra oradan bir tane alacağım.