Frans Vollink Röportajı

Başlatan Sertaç E., Eyl 26, 2006, 14:30

sertac

[list:[img]1971 doğumlu yaklaşık onaltı yaşlarında basgitara başlamış Hollandalı müzisyen Frans Vollink ile yapmış olduğumuz röportajın ayrıntılarını okuyabilirsiniz..

Cüneyt Askeroğlu




Jazz Müziğin sizi cezbeden yönleri nelerdir?

Sınırsız ifade gücü! Jazz ve fusion' ı kendimi en doğal olarak ifade edebileceğim saf, katıksız müzik türleri olarak görüyorum.Groove için yeterli alan mevcut ve anında diğer müzisyenlerle reaksiyona geçebilirsiniz . Bu tarz çalmaya, beni heyecanlandıran bir olay olarak bakıyorum ve doğaçlama yapma isteğimi artırıyor.Ayrıca buna ek olarak birçok jazz ve fusion tarzındaki çalışmaların rengini seviyorum .Buradaki renkten kastım müzikal renktir, jazz' ın içerisindeki akorları ve harmonik yapıları çok seviyorum ; her nedense sürekli nota eklenmiş akorları dinliyorum major7’li,minör9’lu,9sus4 ve benzerleri gibi bu tip akorlar bana daha cazip geliyor...


Bas gitara yeni başlamış yada bu işi profesyonelce sürdüren üyelerimize, deneyimlerinize dayanarak ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz, kendi gelişiminizde kullandığınız kaynaklar nelerdir ve takip ettiğiniz metodlar nelerdir?

İlk önce neleri dinlemekten hoşlandığınızı kendi kendinize belirlemelisiniz. Ben , birçok kasetçaları o şarkıda neyin çaldığını iyice anlamaya çalıştığım için sürekli geri sarma ve dinleme fonsyonlarını kullandığımdan dolayı hurda haline getirdiğimi hatırlıyorum. Fakat artık günümüz şartlarında işimizi oldukça kolaylaştıran ,harika bazı araçlar mevcut. Örnek vermek gerekirse “Transcribe!” gibi, bu bedava dağıtılan müzik dosyalarının yapısını pek fazla bozmadan daha düşük tempolarda dinlemenize izin veren bir müzik programıdır. Eğer şarkının kesin geçişleri hakkında takılmalar yaşıyorsanız , sizden daha deneyimli müzisyenlere danışmayı deneyebilirsiniz . Eğer bu gibi soruları sizden daha deneyimli müzisyenlere sorarsanız alabileceğiniz yardımların miktarı hakkında siz de hayrete düşeceksiniz, eğer transkripsiyon üzerinde sıkı çalışmış fakat kesin geçişleri hakkında zorluk yaşıyan kimseler olursa onlara daima çalıştıkları bu yöntem doğrultusunda yardım etmeye hazırım .Size kişisel olarak bir tavsiyede de bulunmak istiyorum bas gitar çalma işini ciddiye alıyorsanız kendinize sürekli deneyimli hocalarla çalışma imkanı yaratmaya çalışmalısınız. Birazda çalışma kitabı meselesine değinmek istiyorum " Essential styles for the drummer and bassist (1)-(2) ". Hem birinci hemde ikinci kitap sadece gerçek tonlardan oluşan birçok farklı jazz/fusion ve Latin stilini barındırmaktadır. Bu kitabın yanında birde gerçek enstrumanlarla çalınmış bir eşlik cd' si de mevcuttur. Bilgisayar destekli bateri ve baştan savma olarak çalınmış bir eşlik cd ’si yerine, doğal enstruman sesleriyle özenerek çalınmış bir cd ’yi tercih etmelisiniz. Birçok kötü eşlik cd 'si örneği biliyorum ; fakat bu cd sahip olunması gerekenlerden sizlere değişik zorluklarda bassline’ları da sunmaktadır..


Müzik hayatınıza başlarken yada başlamadan önce sizi etkileyen müzisyenler kimler olmuştur ? Ayrıca sitenizin ana sayfasında Jaco Pastorius’un transkripsiyonlarını da görüyoruz.

Benim ailem asla jazz yada fusion tarzı müzikleri dinlemezdi. Başlangıçta radyo aracılığıyla the Eagles, Carpenters gibi çeşitli grupları dinliyordum. Onbeş yaşlarımdayken bazı arkadaşlarım sayesinde daha önce hiç dinlememiş olduğum ; Al Dimeola, Lee Ritenour, Casiopea, Jaco Pastorius and Return to Forever gibi isimlerle tanışmış oldum. Dinler dinlemez bu tarz müziklere karşı içimde bir tutku başladı. Jaco Pastorius’un debut albümünü ilk kez dinlediğimde nerdeyse kendimden geçmiştim. Slap duymamama rağmen gerçekten çok funky bir havası vardı. Donna Lee' yi kulaktan çıkarmak için aylarca çalıştım ama yapamadım. Jazz müziğinde değişiklikler oluşturan bir parça bunun bir tesadüf olduğunu düşündüm ve bir piyano hocasının yanına gittim. Jaco’nun Donna Lee parçasını piyanoya uyarladıktan sonra çaldı ve duyduğumda oturduğum sandalye üzerinde sanki geçici olarak bilincimi kaybetmiştim. Piyano hocasının armonik olarak çaldığı herşey bende ayrı bir his uyandırdı...

Diğer etkilendiğim kişilerin ve grupların içerisinde ; Alan Holdsworth, Susan Weinert band (bir Alman fusion gurubu), Tribal Tech, Herbie Hancock (70lerdeki tarzını çok seviyorum) and Weather Report (tabiki), George Duke, John Coltrane, Tony William's Lifetime ve adını sayamıyacağım birçok isim ve grup vardır.

Nedense ben daha çok bas gitaristleri tek başına dinlemektense müzik gruplarını dinlemeyi daha çok seviyorum.


Birlikte çalışmak istediğiniz müzisyenlerde ne gibi özellikler ararsınız?

Açıkcası bu konu o kişinin hangi tarz müzik yaptığına göre değişir, diger müzisyenlerde aradığım kesin bazı özellikler yok tabiki. Jazz yada fusion müziğin içerisinde olan her müzisyenin, müzik dilini belli bir seviyede iletişimi sağlıyabilmek açısından bilmesi gerekmektedir. Kısacası bir kişinin çalışını beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz olayın temelinde bu vardır. Eğer o kişi kalbinden çalıyorsa bu "Jam" dir ve sizde bazı etkiler uyandırır, aynı insan ilişkilerindeki gibi...

Biraz bas gitarlarınız hakkında konuşabilirmiyiz kaç adet bas gitarınız var ve herhangi bir sponsora sahip misiniz?

Şu an için üç adet bas gitarım mevcut

A Marleaux Jazzbass deluxe 5 string (http://www.marleaux-bass.de/) maple sap.

Fretleri sökülmüş ve modifiye edilmiş Bartolini manyetikli Yamaha BB1100s

Önceki Ibanez serilerinden bir Ibanez jazz bas kopyası

Bu gitara 300$ gibi bir fiyata ulaştım .1976’da yapılmış ve sesi büyüleyici. Köprülerini, Gotoh ile değiştirdim. Bu tür basların genelde orjinal köprüleri işe yaramaz oluyor çünkü. Şu an üzerinde Seymour Duncan Quarterpounder manyetikler var ve sesi Fender baslar kadar güzel. Son günlerde bu gitarı fazlasıyla çalıyorum güzel bir basın çok pahalı olmayabileceğinin de bir kanıtı tabiki. Benim Marleaux’ um biraz pahalı ve herşeyiyle biraz daha iyi fakat 10 kat daha pahalı! Bütün gitarlarım solak gitarıdır. Amlifikatör için bir sponsorum var.Sadece Aguilar marka kullanıyorum şu an kullandıgım model ise DB750 top 950 watt. 2ohm’da üç adette 12 inçlik kabineti mevcut.

Biraz da kayıtlarınız hakkında konuşmak istiyorum kendi şarkılarını kaydetmek isteyen müzisyenlere neler önerirsiniz ?

Kayıt olayının hem iyi hem de kötü yanları var. İyi yanları ; günümüz teknolojisiyle her basgitarist basitçe kendi kaydını sadece bir bilgisayar ile yapabilir ve bunun için bir ses kartı ve bazı yazılımlar yeterlidir. “Garageband” bedava yazılımlara bir örnektir ve sonuç olarak 20 yıl önce kimsenin düşünemeyeceği bir kayıt elde edebilirsiniz.

Kötü yanlarına gelirsek toplum günümüzde pek ciddi olmayan müzikleri dinlemeye başladı. Weather Report’u bilirsiniz binlerce insanı toplamıştı ancak şu günlerde ise bu başarıya ulaşabilecek herhangi bir jazz yada fusion grubu biliyor musunuz ? Ne yazık ki çabuk tüketen bir toplumun içinde yaşıyoruz . Bugünlerde bir cd'yi başından sonuna kadar dinleyecek çok az insan var.

Eğer kim herhangi bir çalışmasını kayıt etmek isterse ona tavsiyem , bunu kendisinin yapmasıdır. Aslında sadece kayıt değil ,piyasaya sunum ve dağıtımını da üstlenmelidir. İnternet bunlar için harika bir ortam sunuyor. Büyük kayıt şirketleri sadece çok satacağına inandığı kişilerle kontrat yapmak istiyor. Kaliteli müzikleri almak isteyen ve kaliteli müzik yapmak isteyen insanların varlığına inanıyorum. Bu yüzden kayıt ekipmanlarına para yatırarak kayıtlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Kendi kayıtlarımı kendim tekrar tekrar yaptığım için bu konuda çok şey öğrendim..


Bas gitarın sizin için anlamı nedir, bir basgitaristin grup içerisindeki rolü ne olmalıdır?

Öncelikle bizler bas gitar çalmalıyız yani groove’u sağlamalıyız. Jaco bunun büyük bir ustasıydı ve armonileriyle kendi görevini çok güzel yapıyordu. İyi bir bas gitarist kendi rolünü bilir, şarkı söyleyen kişi ise bas gitaristin yardımıyla daha iyi söyleyebilir. Her zaman bir şarkının neye ihtiyacı varsa onları çalmak lazım . Eğer şarkıda ihtiyaç yoksa funky bir riff'den vazgeçilebilir yine de funky çalmak istiyorsanız şarkıya uydurabiliyorsanız çalarsınız tabiki.

Mesela ; James Jamerson’u dinleyebilirsiniz çok fazla notayla çalıyor fakat şarkıyı sürekli olarak destekliyor, büyük bir usta.
Müzik dışındaki hobileriniz nelerdir?

Müzik dışındaki hobilerim farklı farklıdır ; yemek pişirmek, seyahate çıkmak...Yürüyüşe çıkmayı severim, özellikle Fransanın güneyinde ,İspanya ve İtalyada. Bu arada daha ülkenize gelme fırsatım olmadı.!

Basgitarist.com adına teşekkür ederim..

Müzisyen hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz : http://www.fransvollink.com adresinini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca sitemiz videolar bölümünde bulunan görüntülü bir kaydını izleyebilirsiniz : http://www.basgitarist.com/modules.php?Videolar&;[img]read&[img]39[/list:u:[img]