Ana Menü

ROTOSOUND

Başlatan Selçuk öztürk, Haz 02, 2005, 12:10

ozturkselcuk

bir süre önce sol telim koptuğu için(hayvanlık işte) tek tel aldım.daha önce üzerinde demo teller vardı hiç değiştirmemiştim.ancak bu teli takınca enteresan, metalik bir ses alıyorum.diğer tellerle bariz bir ton farkı var.sanki o telden çıkan ses başka bir gitardan çıkıyo, diğerleri başka gitardan.birilerine sorduğumda tellerin yeni olduğunu ve bir süre sonra diğerlerine yakın bir ton elde edebileceğimi söylediler fakat hala bi değişiklik yok.acaba takım alıp komple değiştirsem mi?

GeoXoeN

ben de bir süre sonra düzelir diye düşünüyordum ama yeni aldığın tel eskiyene kadar eski teller ise daha bir eskiyor. o yüzden her zaman takım halinde almaktan yanayım.

taylan

Teller eskidikce buyuk değişikliklere uğramazlar. 1 ay kullanılmış bir Dadario ile 1 ay kullanılmış bir Elixir birbirine benzemez. Her tel farklı bir karaktere sahiptir, hatta kalitesine bağlı olarak aynı markanın aynı modeli bile  farklı tınılar çıkarabilir. Ancak 1 yıl kullanılmış teller aynı sesi verebilir ona birşey diyemeyiz.
Bu yuzden telleri takım halde değiştirmek her zaman daha sağlıklı. Tabi acil durumlarda tek teli değiştirmek kaçınılmaz olabilir.

Vic_Rattlehead

rotosound'un düz sarımlı telleri vardı bi ara, hoşuma gidiyordu ama bir süre onlardan bulamayınca d'addario exl220'lere döndüm.

benim kullandığım d'addariolar yeni olduğunda en fazla bir ay "yeni tel sesi" vermeye devam ediyor ama ben biraz fazla kullandığım için artık iki üç haftada teller tükeniyor resmen (:

ben de takım olarak telleri değiştirmekten yanayım. hepsinin tonlarının birbirine yakın olması için ben öyle yaparım.

serkan

rotosound telleri kullanmıştım.hoşuma gitti..
 peki bu tellerden başka memnun olan varmı?
ben öneri üzerine almıştım beğendim..

KorayE

Alıntı Yapbir süre önce sol telim koptuğu için(hayvanlık işte) tek tel aldım.daha önce üzerinde demo teller vardı hiç değiştirmemiştim.ancak bu teli takınca enteresan, metalik bir ses alıyorum.diğer tellerle bariz bir ton farkı var.sanki o telden çıkan ses başka bir gitardan çıkıyo, diğerleri başka gitardan.birilerine sorduğumda tellerin yeni olduğunu ve bir süre sonra diğerlerine yakın bir ton elde edebileceğimi söylediler

Bu durum Rotosound swingbass'larda olan bir durum, birkaç kez benim de başıma geldi. İşin ilginci rahmetli John Entswistle da seksenlerin ortalarında galiba, böyle birşeyden şikayet edip endorsementini iptal ettirmişti. Yanlışım yoksa çeliği sarma yöntemleri ile ilgili bir sorundu ve James How sorunu hallettiklerini açıklamıştı.

Sonuç olarak yapabileceğin pek birşey yok bu durumda teli kullanmaktan başka... yine de Rotoların tonları güzeldir aslında:D

marcus

Roto uzun yillardir benim bir numara tercihim olmustur. Bir donem Tuneldekiler getirmemeye baslamislardi. Allahtan o donemde ben is icin yurtdisina cikiyordum bayagi bi, Roto'dan sasmadim. Kalinlik olarak 45-105 tercih ediyorum.

Yalniz gecenlerde bir takim DR tel aldim. Yurtdisinda cok tutulan bir marka ama burada yoktu, yeni getirmeye baslamislar. 45-105 Marcus Miller serisinden aldim, bayagi hosuma gitti.

sinankirat

farklı markada teller almışsındır bu yüzden çok fark olur seste ki aldığın yeni tel eskiyene kadar diğer tellerininde eskmimeye devam ettiğini unutma
ben gitara ilk başladığımda sol telimin sesi hep daha metalik gelirdi bana neden neden derdim sonradan farkettimki ben hiç kullanmıyomuşum o teli cahillik işte  :lol:

Sehnsucht

Ben de Rotosound kullaniyorum..teller ilk zamanlar cok iyi hatta gitarin karakterini degistiriyo.. ama kisa zamanda bu özelligini kaybediyo..

Child_In_Time

Aranızda daha önce Rotosound Steve Harris kullanan var mı? Varsa düşüncesini yazabilir mi?Bi de benim basın orjinal telleri 45-105 almayı düşündüğüm teller 50-110 bu bi sorun çıkarır mı ayrıca 30$ bu teller için iyi bir fiyat mı?

marcus

Rotosound Steve Harris modeli çoğumuzun kullandığı gibi roundwound değil flatwound tellerdir. Steve Harris'in bildiğimiz parlak tonu flatwound teller ve Seymour Duncan Quarter Pound manyetiklerin bir bileşkesidir.

Kendim bir flatwound tel kullanıcısı olarak söyleyebilirim ki bu tellerin hissiyatı alışageldiğimiz roundwound tellerden çok farklıdır. Sound olarak da kendi başına çalındığında pek bir şeye benzemez ama grup miksi içerisinde inanılmaz güzel gelirler. Ben Rotosound flat kullanmasam da yakın kalınlıkta LaBella flatwound telleri (52-73-95-110) Fender Precision bas ile kullanıyorum. Özellikle Blues çaldığım zaman bu telleri tercih ediyorum.

Netice; flat çok severim. Ama alışmak gerek...

4yol

perdesize çevirttirdiğim basıma RotoSoundun RS-66 LB modelini taktırdım.ilk izlenimlerim sesin gayet tatmin edici olması.yalnız nedense çalımı rahat değilmiş gibi geldi bana.parmaklarım tellerin üzerinden kaymıyor gibi.belki diğer gitarımdaki fender tellere alıştığım için böyle bir hissiyat mevzu bahis oldu.bakalım belki zamanla alışırım bu duruma.ama dediğim gibi sesine edecek en ufak bir lafım yok.saygılar.

bass1234

Arkadaşlar!
Her an tellerimi değiştirebilirim; fakat pekçoğunuzda olduğu gibi bende de bir kararsızlık durumu söz konusu.

Bu başlığı, yaklaşık bir aydan beridir -yakından- takip ediyorum ve RotoSound'ların ömürlerinden ziyade daha çok soundu hakkında bilgilendirilmek isterdim doğrusu.

RotoSound'ların soundu hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim arkadaşlar...

[img]darkred:[img]Şimdiden teşekkürler![/color]

marcus

Rotosound'u uzun yıllar severek kullandım. Rotosound kullandığım ilk dönemlerde alternatifi Daddario idi. Daddario'nun hem yeni takıldığındaki aşırı parlaklığı, hem de parlaklığı gectikten sonraki anlamsız matlığı beni rahatsiz etmişti. Rotosound'u o anlamda daha dengeli bulmuştum. Sonra bir dönem Tünel'de kimse Rotosound getirmez oldu. O zaman Ken Smith tel kullanmaya başladım. Ken Smith karakter olarak Rotosound gibiydi, ömrü sanki birazcık daha uzun gibiydi. Şu anda DR kullanıyorum. Hem ton, hem ömrü açısından Roto ve Ken Smith'den daha iyi. DR'a alternatif olarak diğer ikisini düşünüyorum.

Yakın zamanda Rickenbacker'da Rotosound'un 77 Jazz Bass Flatwound tellerini (45-65-85-105) kullanmaya başladım. Monel denen farklı bir alaşımdan yapılıyor bu teller. Türkçesini bilmiyorum bu alaşımın. LaBella flatwound'lara göre bayağı daha parlak bir tonu var. Yeniyken neredeyse round teller kadar parlak. Ama round teller gibi piyano vari agresif bir parlaklık değil bu. Kapalı flatwound tonunun daha parlak hali. Örnek olarak 70'lerdeki Pink Floyd albümleri. Roger Waters Fender Precision bas ile Rotosound flatwound teller kullanır. Rock müzik için parmak ve penalı çalımlarda çok güzel. Precision türü baslarla çok güzel bir ikili oluyor. Slap'çiyim diyorsanız başka kapıya. Flat size göre değil.

oscar

Monel ile ilgili olarak Wikipedia'dan bir açıklama buldum. İngilizceye tam hakim olamadığımdan düzgün çeviremeyeceğim için, son ve bizim konuştuklarımızla en ilgili olan paragrafı olduğu gibi aktarıyorum...

"Monel is used as the material for valve pistons in some higher quality trumpets, e.g., Bach Stradivarius. It is also often used for kitchen sinks and in the frames of eyeglasses. Its corrosion resistance makes it ideal for marine applications such as piping systems, pump impellers, trolling wire, and strainer baskets. Some alloys are completely non-magnetic and are used for anchor cable aboard minesweepers, housings for magnetic-field measurement equipment, and have applications in the oil drilling industry. RotoSound introduced the use of Monel for electric bass strings in 1962, and these strings have been used by numerous artists, including The Who, Sting, John Deacon, and John Paul Jones. Monel was in use in the early 1930s by other musical string manufacturers, such as Gibson Guitar Corporation."